Wat is EMDR?
EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. De afkorting staat voor 'Eye Movement Desensitization Reprocessing'.
Bij een EMDR behandeling helpt de therapeut je om de emotionele lading gekoppeld aan een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, alleen de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dit kan helpen wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.
Waarvoor wordt EMDR ingezet?
EMDR wordt vaak toegepast wanneer je een trauma hebt meegemaakt: een nare of schokkende gebeurtenis of een reeks van nare gebeurtenissen. Door een trauma kun je psychische klachten krijgen zoals:
- angsten en paniek
- herbelevingen
- vermijdingsgedrag
- etc..
EMDR bij trauma:
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een posttraumatische stress-stoornis of andere trauma-gerelateerde klachten baat hebben bij EMDR-therapie. Tijdens de behandeling denk je terug aan de nare ervaring. Dit klinkt misschien heftig, maar binnen een relatief korte tijd werk je op deze manier samen met de therapeut aan het verminderen van je klachten.
EMDR bij angsten:
Angst kan ontstaan na een traumatische ervaring. Denk bijvoorbeeld aan rij angst na een auto-ongeluk of een hondenfobie die ontstaan is nadat je bent gebeten of als kind omver gesprongen bent door een hond. Als een trauma ten grondslag ligt aan de angst, is EMDR een goede behandelmethode.
Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan je bijvoorbeeld ook helpen bij een negatief zelfbeeld en overtuigingen, chronische pijn, etc.
Hoe werkt een EMDR behandeling?
Tijdens de EMDR behandeling wordt er een aantal vragen gesteld. Je denkt terug aan de nare gebeurtenis waardoor een trauma is ontstaan. De therapeut verzamelt zo informatie over de gebeurtenis. Vervolgens start het verwerkingsproces.
De therapeut vraagt je opnieuw aan de gebeurtenis te denken, terwijl meerdere afleidende stimuli worden ingezet. Dit zijn bijvoorbeeld vingers van de therapeut; zij beweegt voor jouw ogen haar vingers op en neer. Deze bewegingen volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleidende stimulans kan ook een geluid zijn of aanrakingen op de knieën. De therapeut bekijkt samen met jou welke afleidende stimuli geschikt zullen zijn.
Wat is het effect van EMDR?
Tijdens EMDR moet het werkgeheugen veel tegelijkertijd verwerken, waardoor het beeld aan je herinnering vervaagt. De herinnering gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust neemt af.
Een voorbeeld: Je bent ooit door een gele bus aangereden. Iedere keer als je de kleur geel ziet word je angstig en raak je in paniek. Na EMDR word je niet meer overmand door emoties
op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af. Dus, je kunt terugdenken aan de gele bus
zonder daarbij nog angst of paniek te ervaren.
Wat kunnen eventuele bijwerkingen zijn van EMDR?
Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk wordt gezet. Ditt kan ervoor zorgen dat je na een EMDR sessie wat bijwerkingen gaat ervaren, zoals:
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- en nieuwe beelden of emoties die nu voorbij komen in je hoofd.
Meestal houden deze klachten niet langer dan drie dagen aan.
Hoeveel EMDR sessies heb je nodig?
Dat hangt af van de complexiteit van jouw hulpvraag. Het kan zijn dat we in één sessie klaar zijn, maar ook dat we meerdere sessies nodig hebben. Voor lichte tot matige problematiek zijn er tussen de één en vier sessies nodig. Bij complexere hulpvragen is meer tijd nodig, omdat we dan met kleinere stapjes werken naar een verbetering of tot goed resultaat.
Wat kost EMDR en hoe lang duurt een sessie?
Een EMDR sessie duurt 1 tot 1,5 uur. Kosten zijn 105 euro per behandeling. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt, valt EMDR onder alternatieve geneeswijze, coaching. Gemiddeld krijgen cliënten 40 euro per behandeling tot een maximum jaarbedrag wat je zelf hebt afgesloten bij je verzekering. Dit kun je zelf nakijken in de polis van je ziektekostenverzekering.
Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem gerust contact met me op.